Activiteit

Citizen Science in the global south

Bij WUR wordt Citizen Science toegepast in allerlei onderzoeksgebieden over de hele wereld, wat leidt tot variaties in motivatie, implementatie en onderzoekstechnieken. In deze seminar zullen David Walker, Samuel Sutanto en Lisa Best inzicht geven in hun Citizen Science onderzoek in 'the global south'. Elk van hen zal een casestudy van hun project beschrijven.

Organisator Impulse
Datum

do 29 juni 2023 12:30 tot 13:30

Locatie Impulse, gebouwnummer 115
Stippeneng 2
6708 WE Wageningen
+31 (0) 317 - 48 28 28

Voortbouwend op de casestudies zullen we de verschillen beschrijven tussen citizen science projecten in Europa/Noord-Amerika en projecten in lage/middeninkomenslanden. Enkele veel voorkomende verschillen zijn: demografie en motivaties van de deelnemers, wervingsmethoden, tijd en moeite van betrokkenheid, en de algemene doelstellingen van projecten. In deze seminar zullen we bespreken hoe meer rekening kan worden gehouden met de ervaring van onderzoekers met Citizen Science om ervoor te zorgen dat zowel het onderzoek als gemeenschappen hiervan profiteren.

logo_big (002).png

Neem je eigen lunch mee en luister en praat met andere Citizen Science en Open Science enthousiastelingen.

Meld je hier aan.

Over de case studies

David Walker
Citizen Science projecten in Ethiopiƫ, Zuid-Afrika en India bestonden uit het regelmatig monitoren van regenval, rivier-/brondebiet en grondwaterniveaus in gebieden waar gegevens schaars zijn. De gegevens werden gebruikt in modellen en gecombineerd met teledetectie om de beschikbaarheid van waterbronnen en de prestaties van maatregelen tegen bodemdegradatie te beoordelen. Een ander project in Braziliƫ illustreert de regelmatige verzameling van kwalitatieve gegevens over hoe mensen droogte ervaren om de monitoring van droogte, vroegtijdige waarschuwing en noodmaatregelen te verbeteren.

Samuel Sutanto
Het WATERAPPS-programma maakt gebruik van mobiele technologie om lokale kennis te combineren met gemodelleerde weersvoorspellingen. Boeren in Noord-Ghana dienen hun lokale weersvoorspellingen in op basis van waargenomen, lokale, ecologische indicatoren en neerslaggegevens van regenmeters. Deze coproductie van klimaatinformatiediensten maakt adaptieve besluitvorming mogelijk.

Lisa Best
Participatory 3-Dimensional Modelling werd toegepast in een gemeenschap in Suriname om territoriaal beheer te ondersteunen door middel van inclusieve participatie en sociaal leren. Het diende als empowerment-instrument voor verdere gesprekken met beleidsmakers en een reeks actoren met concurrerende belangen op het gebied van landgebruik.